Συχνές Ερωτήσεις
Ασθενών

https://pavlou-orthodontics.gr/wp-content/uploads/2021/04/mother-child.png
https://pavlou-orthodontics.gr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Τι είναι η ορθοδοντική;
Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής που σκοπό έχει την θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης των δοντιών και της θέσης των γνάθων. Η παρουσία κάποιου ορθοδοντικού προβλήματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στραβά και η σύγκλειση να μην λειτουργεί φυσιολογικά. Μπορεί ακόμη οι γνάθοι να είναι σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακής αισθητικής εμφάνισης ή δυσμορφίας του προσώπου.
Τι είναι ο ορθοδοντικός;

Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος ειδικευμένος στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών των δοντιών και του προσώπου. Οι ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι που έχουν σπουδάσει και εξειδικευτεί στην ορθοδοντική στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό μετά την λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής και έχουν αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια μετεκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας της  ορθοδοντικής και οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι μεγάλες. Κατά την ειδίκευση του ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τις πολύπλοκες τεχνικές που απαιτούνται για την μετακίνηση των δοντιών και για την ορθοπεδική κατεύθυνση της ανάπτυξης του προσώπου.

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων ποικίλλουν με σημαντικότερα τα κληρονομικά και τα περιβαλλοντικά.
Η κληρονομικότητα μπορεί να είναι απευθείας από τον ένα γονιό στο παιδί  ή διασταυρούμενη, δηλαδή το παιδί μπορεί να έχει κληρονομήσει μικρές γνάθους από τον ένα γονιό αλλά μεγάλα δόντια από τον άλλο, με συνέπεια συνωστισμένα (στραβά) δόντια.
Συνήθη περιβαλλοντικά αίτια μπορεί να είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών και η εκτεταμένη καταστροφή τους από τερηδόνα. Οι κακές έξεις, όπως για παράδειγμα ο θηλασμός του δακτύλου και η στοματική αναπνοή,  αποτελούν επίσης ένα σημαντικό τοπικό αίτιο.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να δημιουργήσουν
  1. λειτουργικά προβλήματα (ομιλία, μάσηση, αναπνοή)
  2. αισθητικά προβλήματα
  3. ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής
  4. κάταγμα ή ολοκληρωτική απώλεια δοντιού έπειτα από ατύχημα, όταν προεξέχουν από το στόμα
  5. τερηδόνα και ουλίτιδα σε περίπτωση έντονου συνωστισμού
  6. πόνο ή θορύβους στην κροταφογναθική άρθρωση.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;
Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η Αμερικανική  Ένωση Ορθοδοντικών και η Ευρωπαϊκή Ορθοδοντική Κοινότητα συνιστούν η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, προκειμένου ο ορθοδοντικός να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό.
Προκαλούν οι ορθοδοντικές συσκευές τερηδόνα ή άλλες βλάβες;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Με την προϋπόθεση ότι από τη μια μεριά ο ασθενής συνεργάζεται σωστά, δηλαδή διατηρεί μια καλή στοματική υγιεινή, και από την άλλη η ορθοδοντικός ελέγχει την εφαρμογή των ορθοδοντικών μηχανισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν προκαλούνται βλάβες στα δόντια ή στα ούλα. Πολύ σημαντικό, φυσικά, είναι να συνεχίσετε να πραγματοποιείτε τον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό σας έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ηλικία του ασθενούς. Η ενεργός φάση της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο. Σχεδόν πάντοτε ακολουθεί η φάση της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η συνεργασία του ασθενούς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας.

Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη διάρκεια της θεραπείας. Ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ένα τμήμα της θεραπείας, οπότε καλό είναι να μας ενημερώνετε για την ασφάλεια που έχετε (πληροφορίες στο www.eogme.gr). Στο ιατρείο μας, για λόγους διευκόλυνσης, μπορεί να γίνει διακανονισμός για την αποπληρωμή του συνολικού ποσού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω;

Καλέστε το ιατρείο μας στον αριθμό 2382022980 ή 2382027288, για να προγραμματίσουμε την πρώτη συνάντησή μας χωρίς χρέωση. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας γίνεται μια πρώτη εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς. Στη συνέχεια συνταγογραφούνται ακτινογραφίες και η ορθοδοντικός παίρνει ένα πλήρες  ιστορικό του ασθενούς (με αποτυπώματα των δοντιών και φωτογραφίες), ώστε να προβεί σε λεπτομερή μελέτη του περιστατικού.

Θα πονέσω όταν βάζω τα σιδεράκια;

Η τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών στο ιατρείο είναι ανώδυνη.

Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

Ο πόνος εξαρτάται από τον οργανισμό και είναι τελείως εξατομικευμένος. Κάποιοι δεν πονάνε καθόλου ενώ σε κάποιους είναι πιθανό να υπάρξει ενόχληση, κυρίως, στο φαγητό για μία έως τέσσερις μέρες. Τα χείλη και τα μάγουλα θα χρειαστούν, επίσης, λίγες μέρες, για να προσαρμοστούν.

Τα σιδεράκια θα με ενοχλούν στα αθλήματα;

Όχι, δεν ενοχλούν. Συνιστάται, πάντως, να χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά ναρθηκάκια. Αυτό δεν ισχύει για την Invisalign που δεν ενοχλεί καθόλου.

Τι γίνεται όταν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της θεραπείας;

Όλοι οι ασθενείς που δεν είναι σε κατάλληλη ηλικία, για να ξεκινήσουν θεραπεία, παρακολουθούνται σε εξαμηνιαία, συνήθως, βάση. Έχουμε, έτσι, την ευκαιρία να αξιολογούμε την εξέλιξη της οδοντοφυΐας τους. Βασικός μας στόχος είναι να μην ξεκινήσουμε την θεραπεία πριν από την ιδανική, “χρυσή” περίοδο σε κανέναν ασθενή. Διανύοντας αυτή την περίοδο αναμονής και παρακολούθησης μπορούμε να καταλήξουμε σε σχέδιο θεραπείας απολύτως αποτελεσματικό και -όσο το δυνατόν- οικονομικότερο.

+30 2382 022 980
+30 2382 027 288

Στοιχεία επικοινωνίας

+30 2382 022 980

+30 2382 028 288

Copyright 2021 Pavlou-Orthodontics Developed by Global Concept. All rights reserved.

Copyright 2021 Pavlou-Orthodontics Developed by Global Concept. All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image